Cursuri FOTO

Vrei sa afli cum se fac fotografiile frumoase?    Vrei si tu sa fii fotograf?

Nimic mai simplu. Cursurile de fotografi din Constanta iti ofera aceasta posibilitate. Inveti in colective mici atat teoretic cat si practic.  Programul este flexibil. Faci teorie dar mai ales practica. Cursantii devin prieteni dar si concurenti. Inveti in 3 luni cat altii in 3 ani. Si toate acestea la cel mai convenabil tarif din tara.

– Cat dureaza si cat costa un curs de fotografie?

Cursul standard de initiere in fotografie, dureaza aproximativ 12 saptamani avand minim 20 de sedinte a 2 ore. Daca programul candidatului o permite se programeaza 2 sedinte pe saptamana in functie de programul cursantilor. Costul unui curs este de 1500 de lei, 700 la inscriere, respectiv 2 rate a 400 lei lunar.

– Pot scurta durata cursului?

Da, mergand intr-un ritm mai alert, intr-un program personalizat. Maxim doua persoaneIn acest caz cursul poate incepe oricand, cu un cost de 2250 de lei.

– Cursurile foto sunt teoretice sau practice?
Si, si! Exista un capitol teoretic privind tehnica necesara fotografului. Parcurgerea si intelegerea acestui capitol necesita de la caz la caz intre 10 si 12 sedinte. Un al doi-lea capitol teoretic priveste “imaginea”. Acest capitol necesita un minim de 12 sedinte. Una – doua sedinte sunt necesare verificarii cunostintelor, sintetizarii lor. Marea majoritate a sedintelor teoretice au si o “tema” care se rezolva “practic” de catre cursant acasa.  Al trei-lea si cel mai important capitol este practica. Cursurile practice gradate treptat ca dificultate, se fac atat individual cat si in grup. Ele au ca scop creearea unor automatisme, a unor stereotipuri dinamice care antrenate vor face mai usoara concentrarea pe detaliile artistice.

– In afara orelor de curs trebuie sa dedic si alt timp din programul meu studiului?
Insusirea unor aspecte predate “teoretic” se face practic in timpul liber. Tot atunci, se parcurge bibliografia recomandata (publicatii, carti, internet). Dar cel mai important este timpul acordat activitatii de fotografiere in vederea realizarii temelor practice. Trebuie sa demonstrati practic cu imagini ca v-ati insusit notiunile teoretice.  Pentru aceste teme trebuie sa va planificati un buget de timp. Cat ?  De la caz la caz intre 2 si 6 ore/saptamanal.

– Ce cerinte trebuie sa indeplinesc pentru a ma inscrie la cursul foto ?

Exista o varsta minima de 15 ani. Sa puteti sa sustineti taxa, sa-l puteti frecventa, sa aveti un aparat digital cu optiunea de lucru in mod manual. Va mai trebuie acces la internet, cunostinte minime de l. engleza,i PC si … interes real pentru fotografie.

– Ce aparat foto imi trebuie pentru curs?

Pentru inceput este bun orice aparat aveti. Apoi va va trebui un aparat la care sa se poata regla timpul, sensibilitatea, diafragma,  eventual, distanta focala. In cadrul cursului va veti lamuri pentru ce fel de fotografii aveti inclinatie si care sunt aparatele care rezolva cel mai ieftin trebuintele dumneavoastra. Ar fi de dorit sa nu va achizitionati un aparat inainte de curs.

– Invat si fotografie alb-negru?

Chiar daca pare ciudat, fotografia alb/negru este mai dificil de facut decat fotografia color, asa ca abordarea ei se poate face intr-un al II-lea modul de curs, primele 40 de ore nefiind suficiente pentru acest aspect.

– Pe ce puneti mai mult accent la cursul de initiere in fotografie:      pe cunostintele tehnice, pe dotare sau pe imagine?

Primul curs, cursul de baza, da cursantului cunostintele teoretice si practice absolut necesare pentru a face o fotografie buna. In acest curs – dupa cum arata si numele – sunt date cunostinte minime ale vocabularului de specialitate, cunostinte tehnice si de constructie a imaginii.
In aceasta faza dotarea este mai putin importanta. Cand unui cursant ii este clar ce ‘gen” de fotografie vrea sa abordeze, atunci gasim intotdeauna cea mai buna solutie de dotare, in functie, bineinteles, si de posibilitati.

– Cu ce raman dupa un curs foto, la ce imi foloseste?

Vei putea face o imagine buna indiferent de dotarea pe care o aveti, uneori in conditii dificile, pe care altadata nici nu le abordati. Veti achizitiona aparatura foto sau accesorii in deplina cunostinta de cauza.
Finalizarea unui curs  insemana si un mic “portofoliu” printat dar si unul digital care va fi postat pe site-ul nostru. Atestatul de absolvire, dar mai ales portofoliul , va va recomanda unui angajator sau altul in tara sau in strainatate ori poate veti avea curaj pentru propria afacere.   In sfarsit, dupa terminarea cursurilor, ramanad in contact cu noi, vei putea afla si participa mai usor la unele evenimente, concursuri, saloane si expozitii de fotografie, la excursii foto, la workshopuri la intrunirile cu oameni pasionati de fotografie, fotografi, desingneri etc.

– La sfarsitul cursului voi deprinde “meseria de fotograf”?

In ultimi 20 – 25 de ani, chiar si la noi in tara, fotografii s-au specializat pe diferite domenii.
Specializarea pe unul sau altul dintre domenii, in functie de cursant, poate dura unul sau mai multi ani.
Acest curs inseamana doar “permisul de conducere” pentru aparatul foto. Majoritatea celor care isi iau “permisul” doresc sa conduca bine;  Exceptiile doresc sa devina piloti de cursa. Noi organizam cursuri (up-grade) si pentru cei hotarati sa mai faca un pas spre o specializare.  E greu sa te numesti insa “fotograf profesionist” dupa unul sau doua cursuri care au tinut cateva luni. Pe de alta parte cunosc personal multi fotografi care se auto-intituleaza profesionisti,  sub valoarea unor cursanti ai nostri.  Majoritatea cursantilor nostri devin prietenii nostri pastreaza contactul cu noi, cu fotografia si unii dintre ei chiar devin fotografi buni ..

–  Este acreditat cursul foto ?

Cursul nu este acreditat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Practic aceasta acreditare nu a folosit cursntilor nostri care au cautat joburi in tara sau strainatate. La orice angajare proba practica si portofoliul au fost determinante. Doar cei care au dorit sa-si faca “AF” sau “PFA-uri” au solicitat “Diploma” si pe baza acesteia nu au avut nici un fel de probleme in a se autoriza ca fotografi.

– Credeti ca ma pot afirma ca fotograf?
Daca pana ieri va raspundeam: Da, e cu putinta, de la aparitia “digitalului”, sansele de afirmare au crescut vertiginos.
Intr-un domeniu “nou” sansele de afirmare sunt mult sporite, mai ales datorita intarzierii cu care fotografii consacrati pasesc spre fotografia digitala si prelucrarea ei pe computer. La vremuri noi in acest domeniu se cer oameni noi.

– La ce ma ajuta “profesional” cursul, daca nu doresc sa devin fotograf?

Fotografia a patruns si este utilizata in tot mai multe domenii de activitate. De la arhitectura la stomatologie, de la moda la actorie, de la design la publicitate, de la economie la politica ….Dar pentru cei mai multi dintre cursantii nostri ea este un foarte frumos hobby.